What I Watch: een introductie
What I Watch is in 2006 gestart als een nieuw platform voor gebruikers die hun kijkgedrag wilden bijhouden.
Het concept is heel simpel: Je registreert jezelf, natuurlijk voor niets, en voert vanaf dat moment elke film en elke aflevering van een serie die je ziet in op het systeem.
Niet alleen kun je achteraf terugzoeken wanneer je welke film of serie hebt gezien, maar de site berekent aan de hand van de invoer ook allerlei statistieken over jouw kijkgedrag (hoeveel films en hoeveel minuten film je per maand kijkt, welke dagen van de week je de meeste films ziet, enzovoort) en over jouw kijkgedrag ten opzichte van de andere gebruikersvan de site (kijk je meer of minder films dan gemiddeld en welke gebruikers hebben veel dezelfde films gezien als jij en waarderen deze ongeveer even goed als jij?).
Op deze manier krijg je dus niet alleen een goed beeld van wat je zelf leuk vindt, maar kun je ook door andermans lijsten kijken en op zoek gaan naar gelijkgezinden en naar die ene film die iemand met een gelijke smaak fantastisch vindt...

Het verschil tussen What I Watch en andere filmsites
Dat ben jij! Waar andere films-sites zich richten op films, staat op What I Watch de gebruiker centraal. Natuurlijk spelen films, cijfers die films krijgen, het aantal gebruikers dat een film gekeken heeft zeker een rol, maar toch gaat het over het algemeen veel meer over de gebruikers.

Een eerste begin: een film toevoegen aan je kijklijst
Als je geregistreerd en ingelogd bent, kun je beginnen met het bijhouden van je kijkgedrag. Dit werkt in de praktijk heel eenvoudig:
Klik op de link Film beoordelen in de onderste regel van het menu bovenaan de pagina. Er zal een nieuw scherm openen waar je de titel van de film kunt intypen en op zoeken kunt klikken.
Als de film in de lijst van zoekresultaten staat, kun je deze aanklikken om door te gaan en de film daadwerkelijk aan je lijst toe toe voegen. Staat de film niet in de lijst, kun je deze toevoegen. Lees meer over het toevoegen van een film.
Naast deze manier staat bij het overzicht van elke film of serie in de grijze balk ook een knop om de film aan de kijklijst toe te voegen. Als je hierop klikt kom je direct in het scherm waarin je een beoordeling kunt invoeren.

Een film toevoegen aan je collectie
Als je geregistreerd en ingelogd bent, kun je beginnen met het bijhouden van je kijkgedrag.
Klik op de link Eigen collectie in de onderste regel van het menu bovenaan de pagina. In de grijze balk aan de rechterkant staat onderin onder kopje Overige opties onder andere de knop om een film toe te voegen. Een nieuw scherm wordt geopend waar de titel van de film kan worden ingetypt.
Als de film in de lijst van zoekresultaten staat, kun je deze aanklikken om door te gaan en de film daadwerkelijk aan je collectie toe toe voegen. Je hoeft dan nog enkel de drager (DVD, Blu-ray, enzovoort) aan te geven en of je film al eens gezien hebt en dat is het dan. Staat de film niet in de lijst, kun je deze toevoegen. Lees meer over het toevoegen van een film.
Naast deze manier staat bij het overzicht van elke film of serie in de grijze balk ook een knop om de film aan de collectie toe te voegen. Als je hierop klikt kom je direct in het scherm waarin je de drager en dergelijke kunt aangeven.

Een film aan het systeem toevoegen
Als je een film of serie wilt beoordelen, kan het zijn dat de film die je zoekt niet wordt gevonden: ofwel wordt er geen enkele film gevonden, ofwel staat de gezochte film niet in de lijst. In beide gevallen zal rechtsonder in beeld in een apart grijs kader de optie om een film toe te voegen worden weergegeven. Klik op de getoonde link en een nieuw scherm met een heel aantal invulvelden zal worden getoond.
Het eerste, en meest belangrijke veld, is de IMDb link. Om de database op What I Watch goed te houden en dubbelingen te voorkomen, worden alle films gekoppeld aan IMDb. Surf daarom eerst naar IMDb en zoek de film die je wilt toevoegen op. Zie in onderstaande schermafdruk welke gegevens op What I Watch moeten worden overgenomen (met blauw gemarkeerd).

Screenshot IMDb film
(Klik voor vergroting)

Het veld IMDb link moet de weblink van de film in IMDb bevatten (in geval van dit voorbeeld: http://www.imdb.com/title/tt0111161/). Deze kan worden geselecteerd en vervolgens gekopiŽerd (Ctrl + C) en geplakt (Ctrl + V) in het invulscherm van What I Watch. Ook de overige velden, titel, jaar en speelduur kunnen via kopiŽren en plakken worden overgenomen op What I Watch. Tenslotte moet het type worden ingevuld: is het een film, een serie of een miniserie (d.w.z. een serie met maar 1 seizoen waar ook in de toekomst geen tweede seizoen van uitkomt).

In het veld ernaast kan de regisseur van de film worden toegevoegd, of in geval van een serie de creator. Als er meerdere regisseurs of creators zijn, herhaal de volgende stappen dan per regisseur of creator.
Vul de voor en/of achternaam van de regisseur in en klik op Zoek. Een lijst met de regisseurs die voldoen aan de ingegeven naam zal worden getoond. Klik op de juiste naam om de regisseur te koppelen aan de film.
  • Is de regisseur niet gevonden en heb je de naam goed gespeld, klik dan op Regisseur toevoegen en volg de stappen Een regisseur aan het systeem toevoegen voordat je verder gaat met het toevoegen van de film.
  • Is de regisseur niet gevonden, maar heb je een typefout gemaakt, klik dan op Nieuwe zoekopdracht om terug te gaan naar het invulveld van de regisseurs.
Nu ook de regisseurs zijn toegevoegd, kan de film worden toegevoegd via knop Voeg toe. Als er geen fouten zijn gemaakt, word je automatisch doorverwezen naar het scherm om een beoordeling toe te voegen. Zijn er fouten geconstateerd, of bleek de film toch al in het systeem te staan, worden de fouten getoond. Volg de instructies op het scherm en klik nogmaals op Voeg toe om de film alsnog toe te voegen.

Een regisseur aan het systeem toevoegen
Een regisseur kan enkel aan het systeem te worden toegevoegd op het moment dat een film wordt toegevoegd. Als in dat scherm een regisseur wordt gezocht, maar niet wordt gevonden kan op Regisseur toevoegen worden geklikt. Er worden dan twee velden getoond: IMDb link en Naam. Net als bij films worden ook alle regisseurs gekoppeld aan IMDb. Surf daarom eerst naar IMDb en zoek de regisseur die moet worden toegevoegd op. Zie in onderstaande schermafdruk welke gegevens op What I Watch moeten worden overgenomen (met blauw gemarkeerd).

Screenshot IMDb regisseur
(Klik voor vergroting)

Het veld IMDb link moet de weblink van de film in IMDb bevatten (in geval van dit voorbeeld: http://www.imdb.com/name/nm0001104/). Deze kan worden geselecteerd en vervolgens gekopiŽerd (Ctrl + C) en geplakt (Ctrl + V) in het invulscherm van What I Watch. Ook de naam van de regisser kan via kopiŽren en plakken worden overgenomen op What I Watch. Klik vervolgens op Voeg Toe. Eventuele fouten worden getoond in hetzelfde grijze vlak. Corrigeer de fouten en druk opnieuw op Voeg toe om de regissuer alsnog op te voeren.

Eťnmalig geen cijfer geven
Dit is in principe niet voorzien.
De enige manier waarop je dit kunt doen is door in het Opties-scherm aan te geven dat je geen cijfers wilt geven. Dit schakel je in voor je de film beoordeelt en zet je terug direct na het beoordelen van de film. Bij het omzetten van deze optie in het opties scherm gaan eerder gegeven cijfers niet verloren.

Films invoeren waarvan je niet weet wanneer je ze gezien hebt
Dat is niet de bedoeling.
Het idee achter What I Watch is juist niet dat je alle films die je hebt gezien voorziet van een cijfer, maar juist dat je het relateert aan het moment dat je de film hebt gezien. Zie voor meer details wat precies het idee achter What I Watch is.

De optie om een film toe te voegen wordt niet getoond
Deze optie wordt alleen getoond op het moment dat een film wordt gezocht om een score te geven of om deze toe te voegen aan de collectie. Gebruik je de reguliere zoekfunctie van de site, zal deze optie dus inderdaad niet worden getoond.

Een film aan het systeem toevoegen die niet op IMDb staat
Dat kunnen alleen de moderatoren. Op het forum is een aparte thread aangemaakt voor dit soort verzoeken. Post je verzoek daar, onder vermelding van de titel in de originele taal, de regisseur(s), de speelduur en het jaartal van uitkomen. Waar mogelijk een link naar een bron.